Skandinavisk design är unik

Smakfull enkelhet är ett skäl till varför den skandinaviska designen väcker uppskattning. De naturliga formerna, de lokala materialen - Trä,  Metall,  Glas, Stengods och Keramik - är en stor inspirationskälla i designprocessen.  I Skandinavien blir hemmet den huvudsakliga platsen för samvaro, under höst vinter och vår. Skandinaviska designers uppmuntras till att skapa ljusa praktiska rum. Det är ett skäl till att  skandinavisk design är  individuell och lockande. 

Skandinavisk design  uppträder sällan med buller och bång utan skänker en elegant stämning som framhäver människan.Tydlig historia

När du smyckar ditt hem med skandinavisk design, får du inte bara i en vacker detalj utan även historia. Ellen Kay, en svensk filosof, feminist och kritiker tros vara en av grundarna till den skandinaviska stilen. Ellen Kay skrev boken “Skönhet för alla”, fyra uppsatser  1899 som en del av Studentföreningen Verdandis småskrifter. Det är en handbok i inredning och en tydlig punktlista på hur vi ska inreda hemma för välbefinnande. Hennes mål var att ändra samhället till det bättre och hon argumenterade “att det var vackrare med mindre saker av hög kvalitet”. Den här idén ligger som grogrund till den svenska designen idag och är anledningen till varför så många människor älskar den skandinaviska stilen.

Efter nästan ett decennium på resande fot i Europa beslutade hon sig för att slå sig till ro vid Ombergs södra udde vid Vättern. 1910–1911 lät hon bygga sitt hem Strand. En villa i jugendstil med italienska inslag.


Pomerans vid Vättern

Pomerans erbjuder skandinavisk design i butiken på gågatan i Vadstena vid Vätterns strand, och känner stor inspiration i det lokala ljuset och en kulturhistoriskt intressant bygd.